Str. Piscul Crăsani, 2D, Bucuresti
Livrare rapidă Livram produsele rapid, prin curier / flota proprie, în toată țara, a 2-a zi lucrătoare.
Instalare și mentenanță Reteaua de instalatori FILTRO® te poate ajuta cu instalarea sau mentenanța.
Alerte smart Stai fără grija! Te atenționăm noi când trebuie să înlocuiești cartușele.
Economic și comod Pe lângă faptul că este mult mai comod, cu FILTRO® faci și economie de bani.
Categorii

Secretul unei cafele perfecte stă în calitatea apei folosite

Pregătirea cafelei este adesea descrisă ca o formă de artă, însă pentru a obține ceașca perfectă trebuie să înțelegeți și o parte din știința din spate.

In ghidul de mai jos am evidentiat câteva dintre cele mai importante explicații științifice din spatele preparării cafelei - așa că puneți-vă halatul alb de laborator și ochelarii de protecție și haideți să preparăm o cafea bună! Veți învăța procesele cele mai importante și cum influențează ele gustul și aroma cafelei.

Boabele de cafea (prajire, pastrare și măcinare)

Pe cât posibil, folosiți boabe întregi, prăjite în ultimele două săptămâni. Tipul de prăjire - deschisă, medie sau închisă - depinde de preferințele dumneavoastră. Rețineți că, cu cât sunt prăjite mai mult boabele, cu atât nivelul de cofeină din boabele originale de cafea va fi mai diminuat. O prăjire închisă are un gust mai puțin acid, dar își va pierde o parte din dulceața originală și aroma naturală pe măsură ce zaharurile din cafea se caramelizează în procesul de prăjire.

Păstrați boabele într-un recipient sigilat, ferit de lumina directă a soarelui. Dacă le păstrați pentru perioade mai lungi, luați în considerare congelarea boabelor.

Măcinați cafeaua chiar înainte de procesul de preparare. Acest lucru ajută la eliberarea aromei complete a boabelor, deoarece măcinarea boabelor cu mult timp înainte va duce la o expunere mai mare la oxigen, descompunând compușii chimici aromați din boabele de cafea.

Procesul de preparare implică pătrunderea apei și extragerea aromelor solubile din boabele de cafea. Din acest motiv, este mai bine să obțineți o măcinare mai fină, asigurându-vă că boabele sunt măcinate uniform, acest lucru va maximiza suprafața cafelei pentru procesul de extracție.

Apa și specificatiile ei (compoziție, testare și purificare)

O ceașcă de cafea conține 98% apă, cu toate acestea, acest element este adesea trecut cu vederea în favoarea componentelor mai atractive din punct de vedere comercial.

Pentru a prepara cafeaua perfectă, sursa de apă va conține ideal cantități mici de calciu și magneziu, care ajută la extragerea aromei din boabele de cafea. Cu toate acestea, clorurile și sulfații pot afecta negativ aroma cafelei, ducând la o cafea cu gust amar.

Testele de apa rapide sau de laborator vă pot indica nivelurile acestor substanțe chimice din apa folosită. Mulți oameni care locuiesc în zone cu apă „dură” sunt încurajați să utilizeze un sistem de osmoză inversă ca să purifice apa și să o transforme în apă ideală pentru cafele aromate. 

Cei trei factori care sunt cei mai importanți pentru procesul de extracție sunt presiunea, timpul și agitația în timpul preparării. Există o mare varietate de metode de preparare diferite care folosesc acești trei factori, toate necesitând apă fierbinte pentru extragerea aromei din boabele de cafea.

Deși acest lucru variază foarte mult în funcție de preferință, un raport apă/cafea de 1:15 - 1:18 (aproximativ 20g de cafea la 300-360g de apă) este considerat cel mai bun raport pentru extragerea aromei din boabe, deși acest lucru variază în funcție de metoda de preparare utilizată.

Temperatura apei este extrem de importantă în acest proces, deoarece determină ce solide sunt dizolvate - prea fierbinte și cafeaua va fi acră, deoarece vor fi eliberați prea mulți acizi - prea rece și cafeaua va fi slabă, deoarece nu vor fi dizolvate suficiente solide. Temperatura ideală de preparare este cuprinsă între 91°C și 96°C, ceea ce înseamnă că este mai bine să lăsați apa clocotită să se odihnească timp de un minut sau cam asa înainte de a o turna peste cafea măcinată.

Laptele și alte arome

Laptele nu este, desigur, esențial pentru o cafea. Mulți iubitori ai cafelei ar spune că acesta diminuează gustul cafelei, însă pentru mulți dintre noi este un ingredient esențial.

Cel mai important factor al laptelui este conținutul de grăsime, care ajută la mascarea gustului amar și acid natural al boabelor de cafea. Globulele de grăsime din lapte creează un gust bogat și dulce prin acoperirea limbii, perfect pentru cei care iubesc o cafea cremoasă. Laptele cu un conținut mai mic de grăsime nu redă la fel de bine această aromă, ceea ce înseamnă că unii barista folosesc acum lapte cu 12% grăsime (laptele integral obișnuit are în jur de 3,5%) pentru a crea latte-ul sau cappuccino-ul perfect cremos.

Un alt ingredient cheie al laptelui este nivelul de proteine. Proteina ajută la crearea bulelor mici de spumă care sunt atât de importante pentru cappuccino și alte cafele spumoase și este un motiv important pentru care alternativele vegetale la lapte, cum ar fi laptele de migdale, nu se comportă la fel de bine atunci când sunt încălzite.

Laptele este format și din lactoză, un zahăr natural din lapte. Prin creșterea temperaturii laptelui prin spumare, creșteți solubilitatea lactozei, făcând cafeaua perfectă pentru cei care iubesc o băutură mai dulce.

Ghid despre prepararea cafelei

Rețeta perfecta pentru cafea

Înțelegerea parțială a științei din spatele cafelei vă ajută să vă perfecționați propriul proces, dar rețineți că nu există o abordare universală. Ca orice experiment științific, procesul trebuie perfecționat după mai multe încercări. Cheia succesului constă în a face mici ajustări pentru a se potrivi papilelor gustative, vă dorim mult noroc în crearea concocției perfecte! Dacă credeți că am omis ceva sau aveți propriile sfaturi, nu ezitați să ne contactați. De asemenea, daca doriti să transformați apa într-o apă ideală pentru baut și preparat cafea, vă rugăm să ne contactați. Ca și sistem de filtrare ideal pentru prepararea cafelei vă recomandăm FILTRO INFINITY

Produse recomandate de noi

Produse recomandate pentru o viata mai curata

-20%
-42%
-34%
-36%
-53%
-45%

Roata REDUCERILOR!

Încearcă-ți norocul și poți câștiga reduceri sau premii.

* Prin abonare ești de acord cu termenii site-ului și politica de confidențialitate.