Totul despre apa potabila: legi, parametrii si valori maxime admise
Apa se gaseste in natura in multe forme si cu o multime de substante organice sau anorganice dizolvate in ea sau in suspensie. In functie de aceste substante din apa, aceasta poate sa fie declarata potabila sau nepotabila.
In Romania exista 2 legi care reglementeaza cu calitatea apei. In acest articol vom face un rezumat al acestor legi si vom afisa lista completa a parametrilor apei potabile si valorile maxime admise conform legilor in vigoare.
Legile apei potabile sunt urmatoarele:
1. Legea nr. 458 din 8 iulie 2002 privind calitatea apei potabile.
2. Legea nr. 311 din 28 iunie 2004 pentru modificarea si completarea Legii nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile.
In aceste legi, apa potabila este definita ca fiind apa destinata consumului uman, dupa cum urmeaza:
a) orice tip de apa in stare naturala sau dupa tratare, folosita pentru baut, la prepararea hranei, ori pentru alte scopuri casnice, indiferent de originea ei si indiferent daca este furnizata prin retea de distributie, din rezervor sau este distribuita in sticle ori in alte recipiente;
b) toate tipurile de apa folosita ca sursa in industria alimentara pentru fabricarea, procesarea, conservarea sau comercializarea produselor ori substantelor destinate consumului uman.
c) apa provenind din surse locale, precum fantani, izvoare etc., folosita pentru baut, gatit sau in alte scopuri casnice.
Apa potabila trebuie sa fie sanogena si curata, indeplinind urmatoarele conditii:
a) sa fie lipsita de microorganisme, paraziti sau substante care, prin numar sau concentratie, pot constitui un pericol potential pentru sanatatea umana;
b) sa intruneasca cerintele minime prevazute in lege.
Parametrii de calitate ai apei potabile sunt de 3 tipuri: microbiologici, chimici si indicatori. Mai jos am extras din cele 2 legi toti parametrii si valorile maxime admise.
Parametrii microbiologici
Parametru | Val. max. admisa |
Escherichia coli | 0/100 ml |
Enterococi | 0/100 ml |
Parametrii microbiologici pentru apa comercializata in sticle sau alte recipiente
Parametru | Val. max. admisa |
Escherichia coli | 0/250 ml |
Enterococi | 0/250 ml |
Pseudomonas aeruginosa | 0/250 ml |
Numar de colonii la 22 grade C | 100/ml |
Numar de colonii la 37 grade C | 20/ml |
Parametrii chimici
Parametru | Val. max. admisa |
Acrilamida | 0.1 µg/l |
Arsen | 10 µg/l |
Benzen | 1.0 µg/l |
Benzopiren | 0.01 µg/l |
Bor | 1.0 µg/l |
Bromati | 10 µg/l |
Cadmiu | 5 µg/l |
Clorura de vinil | 0.50 µg/l |
Cianuri totale | 50 µg/l |
Cianuri libere | 10 µg/l |
Crom total | 50 µg/l |
Cupru | 0.1 mg/l |
Dicloretan | 3.0 µg/l |
Epiclorhidrina | 0.1 µg/l |
Fluor | 1.2 µg/l |
Mercur | 1.0 µg/l |
Nichel | 20 µg/l |
Nitrati | 50 mg/l |
Nitriti | 0.50 mg/l |
Plumb | 10 µg/l |
Seleniu | 10 µg/l |
Stibiu | 5.0 µg/l |
Tetracloretan si Tricloretena (suma concentratiilor compusilor specificati) | 10 µg/l |
Hidrocarburi policiclice aromatice: benzofluoranten, benzopiren, indenopiren | 0.1 µg/l |
Pesticide din clasa aldrin, dieldrin, heptaclor si heptaclor epoxid | 0.1 µg/l |
Pesticide totale | 0.5 µg/l |
Trihalometan total (suma concentratiilor compusilor specificati) | 100 µg/l |
Parametrii indicatori
Parametru | Val. max. admisa |
Aluminiu | 200 µg/l |
Amoniu | 0.5 mg/l |
Bacterii coliforme | 0/100 ml |
Carbon organic total | Nici o modificare anormala |
Cloruri | 250 mg/l |
Clostridium perfringens | 0/100 ml |
Clor rezidual liber | 0.5 mg/l intrare retea, 0.25 mg/l iesire retea |
Conductivitate | 2500 µS/cm la 20 grade C |
Culoare | Acceptabila consumatorilor si fara nici o modificare anormala |
uritate totala | Minim 5 grade germane |
Fier | 200 µg/l |
Mangan | 50 µg/l |
Zinc | 5000 µg/l |
Sulfuri si hidrogen sulfurat | 100 µg/l |
Turbiditate | 5 UNT |
Oxidabilitate | 5.0 mg O/l |
pH | Intre 6.5 si 9.5 |
Sodiu | 200 mg/l |
Sulfat | 250 mg/l |
Gust | Acceptabila consumatorilor si fara nici o modificare anormala |
Numar de colonii la 22 grade C | Nici o modificare anormala |
Miros | Acceptabil consumatorilor si fara nici o modificare anormala |
Activitate alfa globala | 0.1 Bq/l |
Doza efectiva totala de referinta | 0.10 mSv/an |
Activitatea beta globala | 1.0 Bq/l |
Tritiu | 100 Bq/l |
Valorile prezentate in acest studiu sunt cele reglementate de legi. Apa din reteaua publica trebuie obligatoriu sa se incadreze in aceste valori. Totusi, de cele mai multe ori apa pleaca potabila de la reteaua publica, insa, se murdareste deoarece conductele prin care ajunge apa la populatie sunt vechi si deteriorate.
Desi apa din reteaua publica este livrata potabila, ea se murdareste pe parcurs (nisip, rugina, mal, bacterii, etc). Pentru a putea consuma aceasta apa, iti recomandam instalarea unui filtru de apa. Pentru apa de la retea, pentru a o face potabila, ai nevoie de un filtru de bucatarie care sa contina minim un cartus pentru sedimente (de 5 microni) si un cartus cu carbune activat (bloc sau granular). Astfel vei filtra cu succes nisipul, rugina si alte sedimente si de asemenea vei elimina si clorul si derivatii acestuia. In plus, poti adauga si alte cartuse pentru a reduce duritatea, pentru a elimina bacteriile sau pentru a imbunatati calitatea apei.
Daca ai apa dintr-un put sau o fantana, deoarece aceasta nu este tratata si controlata periodic, iti recomandam instalarea unei statii de osmoza inversa. Aceasta este singura care iti garanteaza o apa potabila indiferent de contaminantii apei de intrare. Fiind o filtrare moleculara, se elimina in proportie de 98% contaminantii chimici si microbiologici din apa.
De ceva timp un filtru de apa a devenit indispensabil pentru casele noastre. Economisesti bani si timp, ai garantia unei ape curate si te bucuri de un confort sporit (nu mai cari apa si ai mereu apa buna). Ca utilitate este similar cu un frigider sau cu masina de spalat. Gandite-te cum te-ai descurca fara masina de spalat. Ar fi greu, asa este? Dupa ce ai un filtru de apa in casa nu vei mai vrea sa renunti la el. Stim asta 🙂
Apa curata inseamna sanatate!