Totul despre apa potabila: legi, parametrii si valori maxime admise

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Apa se gaseste in natura in multe forme si cu o multime de substante organice sau anorganice dizolvate in ea sau in suspensie. In functie de aceste substante din apa, aceasta poate sa fie declarata potabila sau nepotabila.

In Romania exista 2 legi care reglementeaza cu calitatea apei. In acest articol vom face un rezumat al acestor legi si vom afisa lista completa a parametrilor apei potabile si valorile maxime admise conform legilor in vigoare.

Legile apei potabile sunt urmatoarele:

1. Legea nr. 458 din 8 iulie 2002 privind calitatea apei potabile.
2. Legea nr. 311 din 28 iunie 2004 pentru modificarea si completarea Legii nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile.

In aceste legi, apa potabila este definita ca fiind apa destinata consumului uman, dupa cum urmeaza:
a) orice tip de apa in stare naturala sau dupa tratare, folosita pentru baut, la prepararea hranei, ori pentru alte scopuri casnice, indiferent de originea ei si indiferent daca este furnizata prin retea de distributie, din rezervor sau este distribuita in sticle ori in alte recipiente;
b) toate tipurile de apa folosita ca sursa in industria alimentara pentru fabricarea, procesarea, conservarea sau comercializarea produselor ori substantelor destinate consumului uman.
c) apa provenind din surse locale, precum fantani, izvoare etc., folosita pentru baut, gatit sau in alte scopuri casnice.

Apa potabila trebuie sa fie sanogena si curata, indeplinind urmatoarele conditii:
a) sa fie lipsita de microorganisme, paraziti sau substante care, prin numar sau concentratie, pot constitui un pericol potential pentru sanatatea umana;
b) sa intruneasca cerintele minime prevazute in lege.

Parametrii de calitate ai apei potabile sunt de 3 tipuri: microbiologici, chimici si indicatori. Mai jos am extras din cele 2 legi toti parametrii si valorile maxime admise.

Parametrii microbiologici

ParametruVal. max. admisa
Escherichia coli0/100 ml
Enterococi0/100 ml

Parametrii microbiologici pentru apa comercializata in sticle sau alte recipiente

ParametruVal. max. admisa
Escherichia coli0/250 ml
Enterococi0/250 ml
Pseudomonas aeruginosa0/250 ml
Numar de colonii la 22 grade C100/ml
Numar de colonii la 37 grade C20/ml

Parametrii chimici

ParametruVal. max. admisa
Acrilamida0.1 µg/l
Arsen10 µg/l
Benzen1.0 µg/l
Benzopiren0.01 µg/l
Bor1.0 µg/l
Bromati10 µg/l
Cadmiu5 µg/l
Clorura de vinil0.50 µg/l
Cianuri totale50 µg/l
Cianuri libere10 µg/l
Crom total50 µg/l
Cupru0.1 mg/l
Dicloretan3.0 µg/l
Epiclorhidrina0.1 µg/l
Fluor1.2 µg/l
Mercur1.0 µg/l
Nichel20 µg/l
Nitrati50 mg/l
Nitriti0.50 mg/l
Plumb10 µg/l
Seleniu10 µg/l
Stibiu5.0 µg/l
Tetracloretan si Tricloretena (suma concentratiilor compusilor specificati)10 µg/l
Hidrocarburi policiclice aromatice: benzofluoranten, benzopiren, indenopiren0.1 µg/l
Pesticide din clasa aldrin, dieldrin, heptaclor si heptaclor epoxid0.1 µg/l
Pesticide totale0.5 µg/l
Trihalometan total (suma concentratiilor compusilor specificati)100 µg/l

Parametrii indicatori

ParametruVal. max. admisa
Aluminiu200 µg/l
Amoniu0.5 mg/l
Bacterii coliforme0/100 ml
Carbon organic totalNici o modificare anormala
Cloruri250 mg/l
Clostridium perfringens0/100 ml
Clor rezidual liber0.5 mg/l intrare retea, 0.25 mg/l iesire retea
Conductivitate2500 µS/cm la 20 grade C
CuloareAcceptabila consumatorilor si fara nici o modificare anormala
uritate totalaMinim 5 grade germane
Fier200 µg/l
Mangan50 µg/l
Zinc5000 µg/l
Sulfuri si hidrogen sulfurat100 µg/l
Turbiditate5 UNT
Oxidabilitate5.0 mg O/l
pHIntre 6.5 si 9.5
Sodiu200 mg/l
Sulfat250 mg/l
GustAcceptabila consumatorilor si fara nici o modificare anormala
Numar de colonii la 22 grade CNici o modificare anormala
MirosAcceptabil consumatorilor si fara nici o modificare anormala
Activitate alfa globala0.1 Bq/l
Doza efectiva totala de referinta0.10 mSv/an
Activitatea beta globala1.0 Bq/l
Tritiu100 Bq/l

Valorile prezentate in acest studiu sunt cele reglementate de legi. Apa din reteaua publica trebuie obligatoriu sa se incadreze in aceste valori. Totusi, de cele mai multe ori apa pleaca potabila de la reteaua publica, insa, se murdareste deoarece conductele prin care ajunge apa la populatie sunt vechi si deteriorate.

Desi apa din reteaua publica este livrata potabila, ea se murdareste pe parcurs (nisip, rugina, mal, bacterii, etc). Pentru a putea consuma aceasta apa, iti recomandam instalarea unui filtru de apa. Pentru apa de la retea, pentru a o face potabila, ai nevoie de un filtru de bucatarie care sa contina minim un cartus pentru sedimente (de 5 microni) si un cartus cu carbune activat (bloc sau granular). Astfel vei filtra cu succes nisipul, rugina si alte sedimente si de asemenea vei elimina si clorul si derivatii acestuia. In plus, poti adauga si alte cartuse pentru a reduce duritatea, pentru a elimina bacteriile sau pentru a imbunatati calitatea apei.

Daca ai apa dintr-un put sau o fantana, deoarece aceasta nu este tratata si controlata periodic, iti recomandam instalarea unei statii de osmoza inversa. Aceasta este singura care iti garanteaza o apa potabila indiferent de contaminantii apei de intrare. Fiind o filtrare moleculara, se elimina in proportie de 98% contaminantii chimici si microbiologici din apa.

De ceva timp un filtru de apa a devenit indispensabil pentru casele noastre. Economisesti bani si timp, ai garantia unei ape curate si te bucuri de un confort sporit (nu mai cari apa si ai mereu apa buna). Ca utilitate este similar cu un frigider sau cu masina de spalat. Gandite-te cum te-ai descurca fara masina de spalat. Ar fi greu, asa este? Dupa ce ai un filtru de apa in casa nu vei mai vrea sa renunti la el. Stim asta 🙂

Apa curata inseamna sanatate!

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *