Str. Piscul Crăsani, 2D, Bucuresti
Livrare rapidă Livram produsele rapid, prin curier / flota proprie, în toată țara, a 2-a zi lucrătoare.
Instalare și mentenanță Reteaua de instalatori FILTRO® te poate ajuta cu instalarea sau mentenanța.
Alerte smart Stai fără grija! Te atenționăm noi când trebuie să înlocuiești cartușele.
Economic și comod Pe lângă faptul că este mult mai comod, cu FILTRO® faci și economie de bani.
Categorii
24 iunie, zi liberă! Showroom-ul și callcenter-ul sunt închise. Mâine vom redeschide și expedia toate comenzile online. Mulțumim!

Care este diferența dintre PH-ul apei și alcalinitatea totala?

Creșterea pH-ului și alcalinitatea apei sunt concepte legate de chimia apei, dar se referă la aspecte diferite ale acesteia. pH-ul măsoară aciditatea sau alcalinitatea apei pe o scară de la 0 la 14, în timp ce alcalinitatea totală indică capacitatea apei de a neutraliza acizii și a stabiliza pH-ul, fiind exprimată în mg/L CaCO3.

pH-ul apei

  • Definiție: pH-ul este o măsură a acidității sau alcalinității apei, pe o scară de la 0 la 14. Un pH de 7 este considerat neutru, valorile sub 7 sunt acide, iar valorile peste 7 sunt alcaline.
  • Măsură: pH-ul măsoară concentrația ionilor de hidrogen (H+) din apă. Mai exact, pH-ul este logaritmul negativ al concentrației ionilor de hidroniu (H3O+).
  • Importanță: pH-ul influențează procesele chimice și biologice din apă, afectând solubilitatea și toxicitatea unor compuși chimici, precum și sănătatea organismelor acvatice.

Alcalinitatea apei

  • Definiție: Alcalinitatea se referă la capacitatea apei de a neutraliza acizii, adică rezistența la schimbările de pH. Este o măsură a cantității de baze din apă, în special a bicarbonatului (HCO3-), carbonatului (CO3^2-) și hidroxidului (OH-).
  • Măsură: Alcalinitatea se exprimă de obicei în miligrame pe litru (mg/L) de carbonat de calciu (CaCO3) sau echivalenți.
  • Importanță: Alcalinitatea contribuie la stabilizarea pH-ului apei, prevenind fluctuațiile rapide care ar putea fi dăunătoare pentru viața acvatică. De asemenea, ajută la menținerea unei condiții chimice favorabile pentru multe procese biologice și chimice.

Cum se măsoară alcalinitatea și PH-ul apei?

Alcalinitatea apei se măsoară prin titrare cu un acid standard. Se începe prin pregătirea unui eșantion de apă, de exemplu, 100 ml într-un pahar de titrare. Se adaugă câteva picături de indicator fenolftaleină în eșantion, apoi se adaugă încet acid standard (de exemplu, H2SO4 sau HCl) dintr-o biuretă, amestecând continuu până când soluția își schimbă culoarea de la roz la incolor, indicând punctul de terminare al titrării cu fenolftaleină. Volumul de acid utilizat se notează, și pentru măsurarea alcalinității totale se continuă titrarea până când pH-ul ajunge la 4,5, folosind un alt indicator dacă este necesar. Alcalinitatea se calculează folosind volumul de acid consumat și o formulă specifică, rezultatul fiind exprimat în mg/L de CaCO3.

Măsurarea pH-ului se realizează utilizând un pH-metru calibrat cu soluții tampon de pH cunoscut (de obicei, pH 4, 7 și 10). Odată calibrat, sonda pH-metrului se introduce în eșantionul de apă, iar citirea se așteaptă să se stabilizeze. Valoarea pH-ului este apoi citită și înregistrată direct de pe afișajul pH-metrului. Astfel, pH-ul măsoară direct concentrația ionilor de hidrogen din apă, indicând dacă aceasta este acidă, neutră sau alcalină.

Relația dintre pH și Alcalinitate

Deși pH-ul și alcalinitatea sunt concepte distincte, ele sunt interconectate. Alcalinitatea ridicată poate preveni variațiile mari ale pH-ului, stabilizând mediul acvatic. Invers, o apă cu alcalinitate scăzută poate prezenta fluctuații rapide ale pH-ului, ceea ce poate fi stresant pentru organismele acvatice.

Diferența dintre apa alcalină și alcalinitatea apei este că apa alcalină are un pH mai mare de 7, indicând că este bazică, pe când alcalinitatea apei se referă la capacitatea acesteia de a neutraliza acizii, reflectând concentrația de ioni bicarbonat, carbonat și hidroxid.

În concluzie, deși pH-ul și alcalinitatea sunt ambele esențiale pentru sănătate și sunt interconectate, ele măsoară aspecte diferite și au roluri distincte în chimia apei.

Produse recomandate de noi

Produse recomandate pentru o viata mai curata

-36%
-42%
-20%
-53%
-36%
-34%

Roata REDUCERILOR!

Încearcă-ți norocul și poți câștiga reduceri sau premii.

* Prin abonare ești de acord cu termenii site-ului și politica de confidențialitate.