Protejeaza plantele din casa udandu-le cu apa filtrata

Plantele de camer─â au nevoie, pentru a se dezvolta frumos de patru lucruri de baz─â: ap─â, lumin─â, temperatur─â optim─â ╚Öi p─âm├ónt fertil. Exist─â totu╚Öi situa╚Ťii ├«n care, de╚Öi toate condi╚Ťiile sunt ├«ndeplinite, plantele dau semne c─â nu le merge bine. Desigur, pot fi o mul╚Ťime de cauze, ├«ns─â una dintre cele mai frecvent ├«nt├ólnite este calitatea apei folosite la udare.

Apa de la robinet (fântână) sau apa îmbuteliată?
Nu exist─â un r─âspuns standard, depinde de specificul fiec─ârei plante. Unele exemplare fragile prefer─â apa ├«mbuteliat─â, altele accept─â ╚Öi apa de uz casnic. Cert este c─â, dac─â tr─âi╚Ťi ├«ntr-o localitate ├«n care calitatea apei este ├«ndoielnic─â, cel pu╚Ťin din punct de vedere al gustului (se distinge clorul), ar fi recomandat s─â evita╚Ťi folosirea acesteia la udarea plantelor.
Clorul este ├«ntrebuin╚Ťat ├«n sta╚Ťiile de epurare a apei pentru eliminarea microorganismelor care ne-ar putea afecta nou─â s─ân─âtatea. Acest gaz ├«ns─â, ├«n cantit─â╚Ťi mai mari dec├ót cele obi╚Önuite, va dauna florilor. Dac─â ave╚Ťi multe plante ╚Öi apa ├«mbuteliat─â reprezint─â o alternativ─â costisitoare, folositi apa de la un sistem de filtrare pentru buc─ât─ârie.
Dac─â stropi╚Ťi plantele cu ajutorul unui pulverizator cu ap─â de la robinet ve╚Ťi observa c─â apar pete albe pe frunze. Acestea sunt depozite calcar, ce pot fi ├«ndep─ârtate cu o c├órp─â moale sau cu un burete umezit. Utiliz├ónd apa filtrat─â, scapa╚Ťi de aceast─â problem─â.

Duritatea apei și plantele
Dac─â v─â plac plantele de camer─â ┼či vre┼úi s─â le ├«ngriji┼úi ca la carte, ave╚Ťi destule motive s─â v─â intereseze duritatea apei pe care o folosi┼úi. ├Än unele regiuni apa e cu duritate mare, caracterizat─â printr-un con╚Ťinut sporit de minerale, ├«ndeosebi magneziu ╚Öi calciu. Apa dur─â este inadecvat─â pentru plante.
Cum procedăm în acest caz? Adaugarea unui cartuș de dedurizare a apei la sistemul de filtrare amplasat în bucătărie va rezolva această problema.

Apa de ploaie
Este foarte portivit─â pentru udarea plantelor de camer─â. Chiar ideal─â! V─â recomand─âm sa o folosi╚Ťi dac─â ave┼úi posibilitatea s-o colecta┼úi. Daca nu, uda╚Ťi plantele cu ap─â filtrat─â, sau m─âcar l─âsa╚Ťi apa cel pu╚Ťin 24 de ore pentru a se elimina complet clorul.

Recomandare: Indiferent ce ap─â folosi╚Ťi, nu uda╚Ťi niciodat─â plantele ├«nainte de a verifica cu degetele umiditatea de la suporafa╚Ťa solului. Dac─â le uda╚Ťi excesiv, ori le ÔÇŁ├«nseta╚ŤiÔÇŁ, tot ce a╚Ťi cl─âdit p├«n─â atunci va fi ├«ntr-un final de prisos. Plantele de camer─â nu vor rezista.