Solutia ideala pentru filtrarea apei din casa ta (ieftina si eficienta)
Pentru inceput iti spunem ca nu exista un filtru de apa universal, casnic, care sa filtreze toata apa iar aceasta sa fie buna pentru echipamentele electrocasnice dar si pentru organismul nostru. Totusi, exista sisteme de filtrare industriale care filtreaza apa in cantitati mari. O astfel de instalatie costa mult si ocupa mult spatiu. Noi nu vedem niciun motiv pentru care ar dori cineva sa spele vasele sau sa foloseasca la toaleta apa pura.
Exista mai multe tipuri de filtre de apa care produc o apa buna, asa cum ai nevoie, fara a cheltui multi bani. Ti le explicam in detaliu in acest articol.
I. Filtru de apa potabila pentru bucatarie, cu montare sub blat
Aceste sistem de filtrare este cel mai important si este utilizat pentru a produce o apa 100% potabila, direct in bucataria ta. Filtrele pentru bucatarie sunt sisteme de filtrare in 3-6 stadii de filtrare. Fiecare stadiu (cartus) are o anumita functie si elimina anumite impuritati sau contaminanti din apa. Vezi mai jos toate tipurile de cartuse:

Â
1. Cartusul din polipropilena (1-20 microni)
Daca apa nu este transparenta si are culoare maronie/galbuie (tulbure) iti recomandam folosirea unui filtru din polipropilena. Acesta elimina sedimentele precum nisipul, pamantul, rugina, etc. Se gaseste in dimensiuni cuprinse intre 1 si 20 de microni si este foarte eficient. Se recomanda schimbarea lui la aprox. 6-12 luni sau cand se incarca.

Â
2. Cartusul pentru dedurizare
Daca ai apa dura (calcaroasa) si raman urme albe pe pahare, tacamuri sau pe chiuveta/baterie, un cartus pentru dedurizare este solutia. Cartusul contine o rasina cationica, dedurizatoare, care reduce concentratia de calciu din apa filtrata. Iti recomandam folosirea unui cartus pentru dedurizare doar daca apa are o duritate peste medie. Se schimba o data la 6-9 luni, in functie de volumul de apa consumat.

Â
3. Cartusul din carbon activ bloc
Daca apa de la chiuveta are mult clor si are un miros/gust ciudat, un cartus din carbune activat bloc va face minuni. Acesta elimina eficient clorul din apa dar si derivatii clorului, imbunatatind in acelasi timp gustul si mirosul apei. Este un cartus de baza intr-un sistem de filtrare a apei. Se inlocuieste la aprox. 6-9 luni.

Â
4. Cartusul din carbon activ granular
Daca apa are un gust sau un miros ciudat vei rezolva aceasta problema cu un cartus din carbune activat granular. Acest tip de cartus imbunatateste gustul si mirosul apei si este un foarte bun absorbant de substante. De obicei el este combinat cu coaja de nuca de cocos si KDF. KDF-ul previne inmultirea bacteriilor si mareste durata de utilizare a cartusului de filtrare.

Â
5. Membrana de ultrafiltrare (0.02 microni)
Daca ai teama ca exista bacterii in apa de la chiuveta, o membrana de ultrafiltrare te protejeaza de majoritatea bacteriilor daunatoare. Acesta membrana este una performanta, filtrand apa prin orificii foarte mici (0.02 microni). Membrana filtreaza atat unele bacterii cat si unii virusi din apa de la retea. Este recomandat pentru locuintele care sunt alimentate de la o sursa de apa de slaba calitate.

Â
6. Membrana de osmoza inversa (0.0001 microni)
Membrana de osmoza inversa este cea mai sigura modalitate de filtrare. Avand o porozitate de 0.0001 microni, membrana de osmoza inversa filtreaza extrem de bine impuritatile mecanice dar si microorganismele din apa. Fiind o filtrare moleculara, procedeul de osmoza inversa este practic cea mai avansata modalitate de filtrare. Un avantaj major este ca ai si un bazin de stocare de aprox. 12 litri de apa. Chiar si cand apa este oprita, ai o rezerva suficienta. Daca sursa ta de apa este incerta, va recomandam un sistem de filtrare cu osmoza inversa

Â
7. Cartusul de alcalinizare
Daca iti doresti o apa alcalina, mai buna la gust, un cartus de remineralizare/alcalinizare este solutia. Acest cartus remineralizeaza apa si ii creste PH-ul cu aproximativ 2 puncte. Astfel, de la o apa cu PH neutru de 7, veti obtine o apa alcalina cu PH de pana la maxim 9. Este dovedit ca apa alcalina este benefica organismului.
Gruparea sistemelor de filtrare:
1. Sisteme de microfiltrare: aceste sisteme contin cartuse de sedimente, dedurizare/carbune bloc si carbune granular.
2. Sisteme de ultrafiltrare: aceste sisteme contin cartus de sedimente, dedurizare/carbune bloc, carbune granular si membrana de ultrafiltrare.
3. Sisteme cu osmoza inversa: statiile de osmoza inversa au 3 prefiltre (5 microni, carbune bloc si 1 micron), membrana de osmoza de 0.0001 microni si 2 postfiltre (carbune granular si remineralizare).
3. Sisteme cu alcalinizare: contin de obicei cartuse de sedimente, dedurizare, carbune bloc si filtru pentru alcalinizare.
In functie de dorinta ta iti recomandam sa alegi unul dintre tipurile de sisteme de mai sus. Totusi, intodeauna sa alegi un filtru testat si certificat de institutii independente (NFS, WRAS, etc) si care este produs in UE, conform reglementarilor Comisiei Europene. Acest lucru va garanteaza un produs de calitate si nu va veti pune viata in pericol alegand un filtru de apa chinezesc si slab calitativ.
II. Filtru anticlor pentru apa de la dus
Exista mai multe tipuri de filtre pentru dus, insa, dupa lungi cautari si teste noi am decis ca cele mai bune si elegante sunt filtrele sub forma de para de dus. Practic cartusul filtrant se afla in interiorul capului de dus si nu este inestetic. De asemena, montajul si schimbul cartusului se face foarte usor in cateva secunde.
Utilitatea principala a acestui tip de filtru este aceea ca elimina eficient clorul nociv din apa. Fara un astfel de filtru, la fiecare dus absorbim prin porii pielii o cantitate mare de clor, acest lucru nefiind sanatos pentru organism. De asemenea, anumite persoane sunt alergice la clor si in momentul dusului le apar pete rosii pe corp.
Capetele de dus cu cartus filtrant se gasesc in doua dimensiuni (10 cm si 15 cm) si costa ~150 lei. Cartusul filtrant se schimba o data la 3 luni de zile, costul lui fiind unul mic, de doar 20 lei.
III. Filtru anticalcar pentru masina de spalat
Acest tip de filtre anticalcar se folosesc pentru masina de spalat rufe sau vase. Ele se monteaza inaintea alimentarii cu apa a masinii si protejeaza masina impotriva depunerilor de calcar. De asemenea, folosirea unui asemenea filtru va creste si eficienta detergentului cu aproximativ 30%.
Modul de functionare al filtrelor anticalcar este relativ simplu si eficient. Acestea adauga in apa utilizata la spalat cristale speciale ecologice. Aceste cristale acopera calcarul si nu ii permite sa se depuna pe piesele din interiorul masinii. Exact acesta este si modul de functionare al solutiilor anticalcar tip praf (Calgon, etc.).
O solutie ieftina si buna este urmatorul filtru: FILTRO ECOZON 100
IV. Filtre Big Blue pentru toata casa
Desi am spus la inceputul ghidului ca nu exista un filtru pentru toata casa, acestea exista si se folosesc pentru a proteja celelalte sisteme de filtrare, dar si instalatia sanitara din locuinta dvs.
Sistemele de filtrare Big Blue sunt practic carcase filtrante mari in care se monteaza diferite cartuse, precum cele de la sistemele de apa potabila. Noi recomandam montarea in serie a 2 carcase Big Blue cu urmatoare configuratie:
1. In prima carcasa, un filtru pentru sedimente de 5 microni. Acest filtru va opri toate sedimentele mari si va proteja instalatia sanitara, dar si celelalte sisteme de filtrare a apei. Un astfel de cartus de 20″ filtreaza pana la 200 de metri cubi de apa (aprox. 9-12 luni).
2. In cea de-a doua carcasa, un filtru cu carbon activ, KDF si ioni de argint. Acesta va elimina clorul si metalele grele si va proteja instalatia impotriva inmultirii bacteriilor. Un astfel de cartus ajuta sistemul de filtrare pentru apa potabila, dar si para de dus anticlor. Si acest cartus poate filtra pana la 200 de metri cubi de apa.
V. Concluzie si configuratia ideala
In concluzie, pentru filtrarea apei dintr-o locuinta exista diferite solutii exact pentru tipurile de filtrare dorite. Specialistii nostrii va propun urmatoarea configuratie ideala:
1. Doua Carcase Big Blue, unul cu cartus pentru sedimente si unul cu carbon activ. Acestea se monteaza practic imediat dupa intrarea conductei de apa din casa.
2. FILTRO PURE 6M, statie de osmoza inversa care se monteaza sub blatul din bucatarie.
3. Para de dus de 10 cm pentru filtrarea apei de la dus.
4. FILTRO ECOZON 100, filtru anticalcar pentru a proteja masina de spalat.
Daca ai intrebari in legatura cu alegerea unei solutii de filtrare, te rog sa ne scrii la adresa contact@filtro.ro sau sa ne suni la 0752.345.876. Te vom ajuta cu mare placere sa ai o apa pura si sanatoasa.
Iti dorim navigare placuta, decizii intelepte si sanatate maxima!