Totul despre filtrele de apa cu osmoza inversa
Osmoza inversa este o tehnologie de purificare a apei care utilizeaza membrane semi-permeabile pentru a indeparta pana la 99,7% din elementele dizolvate in apa. Se obtine astfel o apa pura, fara impuritati, bacterii sau virusuri.
Primele membrane de osmoza inversa au fost inventate in anul 1959 si patentate in 1960. Primele filtre de apa casnice cu osmoza inversa au aparut in anul 1970. Acestea erau folosite pentru a produce o apa pura, indiferent de calitatea apei de intrare.
Membrana TFC pentru osmoza inversa
Cele mai folosite membrane de osmoza inversa sunt membranele TFC (Thin-Film Composite). In zonele rezidentiale, cele mai utilizate membrane TFC sunt cele de 50 GPD, 75 GPD sau 100 GPD. GPD inseamna „gallons per day” sau, in limba romana, galoane pe zi. Un galon reprezinta 3,785 litri. Astfel, o membrana de 75 GPD poate filtra pana la 284 de litri de apa pe zi (~12 litri / ora). Totusi, cantitatea de apa filtrata variaza in functie de temperatura si presiunea apei.
Cum functioneaza osmoza inversa?
Cand doua lichide de concentratii diferite sunt separate de o membrana semipermeabila (TFC), apare asa numita presiune osmotica si lichidul se deplaseaza in mod natural din zona cu concentratie scazuta catre zona cu concentratie mai mare, tinzand sa stabileasca echilibrul concentratiilor. Acest proces se numeste osmoza si este modul in care se hranesc celulele vii.
In procesul de osmoza inversa, se aplica o presiune mare in zona lichidului cu concentratie mai mare pentru a depasi presiunea osmotica si a schimba sensul de curgere natural, dinspre zona cu concentratie mare catre zona cu concentratie mica.
Ce substante se elimina prin osmoza inversa?
Datorita dimensiunilor porilor membranelor, de 0,0001 microni (0,1 nanometri), prin membrane trec moleculele de apa deoarece au o dimensiune mai mica decat porii, iar celelalte substante sunt oprite si aruncate la canalizare. Se elimina astfel substantele dizolvate in apa in proportie de pana la 99,7%. In procesul de osmoza se elimina inclusiv bacterii si virusuri. Vedeti in tabelul de mai jos procentele si substantele care sunt eliminate prin osmoza inversa.
Unde se utilizeaza osmoza inversa?
Sistemele de filtrare prin osmoza inversa se utilizata atat in procese industriale dar si la producerea de apa potabila pentru locuinte. In cadrul utilizatorilor casnici, osmoza inversa este recomandata in special pentru casele care sunt alimentate cu apa din fantana / put. Deoarece apa din fantana nu este controlata in permanenta, doar filtrarea prin osmoza inversa va garanteaza o apa potabila indiferent de poluantii din sol/atmosfera.
Ce contine un sistem cu osmoza inversa?
Membrana TFC reprezinta practic inima unui sistem cu osmoza inversa. Totusi, pentru ca aceasta membrana sa isi faca treaba bine si sa o protejam, avem nevoie si de o prefiltrare a apei. Daca apa care ajunge la membrana este mai curata si fara impuritati mari, membrana va rezista mai mult timp si va avea un randament mult mai bun.
Pentru etapele de pre-filtrare, cele mai bune si intalnite stadii sunt:
Stadiu 1: Filtru pentru sedimente, din polipropilena de 5 microni. Acesta are rolul de a filtra elemente in suspensie (riguna, nisip, pamant, etc) care au o dimensiune mai mare de 5 microni.
Stadiu 2: Carbune activat bloc(CTO). Acesta are rolul de a retine pana la 99% din substantele organice prezente in apa cum ar fi: clorul, THM (cloroform), DBCP, Lindan, TCE (tricloretilena), PCE (tetracloretilena), tetraclorura de carbon etc. Membrana de osmoza inversa este sensibila la clor si poate fi distrusa foarte repede de acesta. Filtrul cu carbune activat are dublu rol: de a proteja membrana si de a eliminta din apa acele chimicale care fac rau corpului si care ofera un gust oribil apei.
Stadiu 3: Filtru pentru sedimente, din polipropilena de 1 micron. Acesta are rolul de a filtra elemente in suspensie cu dimensiunea mai mare de 1 micron.
Membrana de osmoza inversa:
Stadiu 5: Dupa pre-filtrare urmeaza membrana de osmoza inversa. Aceasta filtrand foarte bine toate mineralele din apa, ea elimina si mineralele benefice organismului uman. Astfel, pentru a obtine o apa de calitate, cu un gust si miros placut avem nevoie de o etapa de post-filtrare cu carbune activat si un cartus de remineralizare.
Etapele de post-filtrare a apei din membrande de osmoza:
Stadiu 5: Post-filtru cu carbune activat granular (GAC). Acesta are rolul de a imbunatati gustul si mirosul apei.
Stadiu 6: Cartus de remineralizare. Acest lucru este necesar pentru ca osmoza inversa elimina din apa si mineralele benefice corpului. Prin acest ultim cartus se adauga un minim de minerale necesare organismului (magneziu, potasiu, zinc, calciu, etc).
Tot in partea de post-filtrare, unii „specialisti” recomanda si vand sisteme cu lampa UV (ultraviolete). Dupa membrana de osmoza inversa nu mai exista bacterii si virusuri si lampa UV nu se justifica. Totusi, membranele de osmoza inversa sunt sensibile la bacterii. Se recomanda oprirea acestor bacterii inainte de a ajunge la membrana.
Accesoriile sistemelor cu osmoza inversa
1. Bazinul de stocare a apei filtrate. Procesul de filtrare fiind unul lent, apa pura se colecteaza intr-un bazin special, de 12 litri, si astfel veti avea un debit bun la baterie.
2. Bateria cu doua cai. Cu ajutorul acesteia aveti posibilitatea de a consuma atat apa remineralizata, cat si apa nemineralizata. Apa pura direct din membrana este ideala pentru aparatele electronice (fier de calcat, fierbator, etc.).
3. Accesoriile pentru conectare. Fiecare sistem vine la pachet cu racordurile, robinetul de alimentare si cu furtunele de conectare. Nu mai aveti nevoie de niciun alt accesoriu pentru instalare.
Recomandare sisteme de osmoza inversa
Exista mai multe configuratii de sisteme, insa, cele pe care le recomandam au 6 stadii de filtrare, cu cartus de remineralizare si se impart in 2 categorii:
1. Sistem de osmoza fara pompa de presiune. Pe acestea le recomandam locuintelor care au o presiune buna la apa de la retea (minim 2 bar). Daca presiunea este suficienta, sistemul filtreaza bine si produce apa pura constant. Modelelel fara pompa sunt silentioase si nu au nevoie de curent electric. De asemenea, acestea sunt ieftine si accesibile pentru oricine. Daca nu stiti ce sa alegeti, va recomandam sa alegeti un sistem fara pompa, iar, dupa instalare si folosire, daca observati ca presiunea apei este redusa, puteti achizitiona ulterior pompa de presiunea. Aceasta se monteaza usor.
2. Sisteme de osmoza inversa cu pompa de presiune. Pompa de presiune ajuta procesul de osmoza inversa in momentul in care presiunea apei din reteaua dvs. este prea mica. Pompa mareste de asemenea randamentul membranei de osmoza inversa si astfel cantitatea de apa filtrata pe zi este mai mare.
In concluzie, in cazul in care doriti sa obtineti o apa pura si sigura, sistemele cu osmoza inversa sunt cele mai recomandate. Indiferent daca sursa de apa este controlata sau nu, osmoza inversa va opri toate impuritatile si substantele dizolvate in apa. Acest tip de filtrare este cel mai avansat datorita dezvoltarii continue a devenit si foarte accesibil.
Pentru a avea o garantie reala a calitatii, FILTRO.ro va recomanda cumpararea sistemelor produse in Uniunea Europeana si testate de companii independente. Va invitam sa studiati sistemele de osmoza inversa produse in Polonia, Germania si Italia.
Va dorim sanatate maxima!