Ghid: Ce filtru de apa sa aleg?

Achizitionarea unui filtru de apa este destul de dificila si foarte multe persoane sunt indecise si nu stiu ce tip de filtru sa aleaga. Datorita faptului ca exista mai multe tipuri de tehnologii de filtrare, vom analiza in acest articol pe fiecare in parte pentru a sti exact ceea ce ti se potriveste.

De ce este bine sa bem apa filtrata?

Apa de la robinet este apa potabila, microbiologic pura. Cel putin acest lucru se intampla in momentul in care pleaca din statia publica de tratare. Pana in momentul in care ajunge in casa noastra, din cauza conductelor vechi, calitatea acesteia se deterioreaza. Deseori observam o culoare ciudata (maronie) sau are un gust si un miros ciudat, datorita substantelor folosite in tratare (ex. clor). Folosind un sistem complet de filtrare, scapati de aceste probleme iar apa devine potabila si buna la gust.

Alege un filtru in functie de tipul de apa

Inaintea cumpararii unui filtru de apa este important sa cunoastem bine ce tip de apa avem la robinetul din casa noastra. In functie de tipul de apa pe care il avem vom sti exact ce tip de filtre ni se potrivesc. Pentru a vedea ce fel de substante aveti in apa este recomandat sa faceti o analiza la un laborator specializat. Laboratorul va va furniza un raport complet despre substantele, bacteriile si virusii aflati in apa testata. Acest test costa aprox. 250 de lei si se realizeaza pe baza unor probe prelevate de la robinetul dvs.

Apa are anumite impuritati. Cum scap de ele?

Dupa efectuarea analizelor este necesar sa cunoasteti ce tipuri de sisteme de filtrare exista si care sunt avantajele si beneficiile fiecaruia dintre ele. Noi vom analiza doar filtrele de apa cu montare sub chiuveta deoarece acestea au un aspect  elegant si nu sunt inestetice (in comparatie cu cele cu montare pe blat).

Sistemele de filtrare cele mai folosite si eficiente sunt compuse din 3 de pana la 6 cartuse filtrante, montate in serie, si prin care se filtreaza apa inainte de a fi consumata. Dupa trecerea apei prin aceste cartuse filtrante, se obtine o apa potabila, buna la gust si fara impuritati, bacterii si virusi.

1. Cartus pentru eliminarea sedimentelor (PP)

Toate filtrele de apa sunt dotate cu acest tip de cartus. Este compus din polipropilena si are dimensiuni intre 20 de microni si 1 micron. Practic, cartusul se comporta ca o sita prin care sunt oprite toate sedimentele mai mari decat gradul de filtrare al cartusului.

Fiind primul filtru care intra in contact cu apa, este si cel care se incarca cel mai repede cu murdarie. Dupa doar cateva zile de folosire veti observa culoarea usor schimbata. Cartusul a oprit rugina, nisipul si alte impuritati care se aflau in apa. Este cel mai ieftin cartus (vezi pret) dintr-un sistem de filtrare si merita schimbat cat mai des.

2. Cartus de filtrare cu carbon activ (CTO / GAC)

Majoritate sistemelor de filtrare a apei contin cel putin un cartus de carbon activ (bloc sau granular). Carbonul activ se leaga chimic de anumiti contaminanti si ii pastreaza in interiorul cartusului, lasand sa treaca doar apa curata. Acestea variaza destul de mult in eficienta. Unele dintre ele elimina doar clorul, imbunatatind gustul si mirosul, in timp ce altele elimina si o gama larga de contaminanti (azbest, plumb, mercur si compusi organici volatili). Totusi, carbonul activ nu poate elimina in mod eficient poluantii comuni „anorganici”, cum ar fi arsenic, fluor, crom hexavalent, nitrat si perclorat. Cartusele de carbon sunt de doua feluri, bloc de carbon si carbon activ granulat.

Bloc de carbon (CTO): cartusele bloc de carbon contin carbune activ pulverizat, care ia forma de blocuri sub presiune ridicata. Acest tip de cartus este cel mai eficient datorita suprafetei mari care intra in contact cu apa. Eficienta lor depinde in parte de cat de repede curge apa prin ele.

Carbon activ granulat (GAC): Aceste filtre contin granule fine de carbon activ. Acestea sunt mai putin eficiente in comparatie cu cele din bloc de carbon. Avantajul lor este acela ca granulele fine de carbon sunt combinate cu alte materiale pentru a filtra si alti contaminanti, pe langa clor.

Un sistem economic de filtrare care contine filtru pentru sedimente si cartus de carbon activ este sistemul MF2.

3. Cartus pentru dedurizare (DD)

Aceste dispozitive folosesc de obicei un proces de schimb de ioni la niveluri mai mici de calciu si magneziu (care se pot dezvolta in instalatii si echipamente), la fel ca si bariu si anumite forme de radiu. Din moment ce dedurizarea apei inlocuieste de obicei calciu si magneziu cu sodiu, apa tratata are un continut ridicat de sodiu. Unele persoane pot fi sfatuite de catre medicii lor sa evita apa dedurizata. Daca apa dvs. nu are un grad de duritate foarte mare, nu este necesar folosirea unui asemenea cartus.
Daca pe langa cartusul pentru sedimente si cel de carbon activ doriti si un cartus de dedurizare, va recomandam sistemul MF3.

4. Ultrafiltru cu membrana capilara (UF)

Cartusele cu membrana ultracapilara folosesc practic principiul de baza al osmozei inverse, adica trecerea apei printr-un mediu filtrant cu capilaritate redusa (membrana de ultrafiltrare). Datorita faptului ca membrana capilara are o dimeniune de doar 0.02 microni, aceasta este foarte eficienta si opreste majoritatea virusilor si bacteriilor. Practic, dupa trecerea prin acest stadiu de filtrare, apa este perfect potabila.
Cele mai bune sisteme de ultrafiltrare cu membrana capilara de 0.02 microni pe care vi ele recomandam sunt urmatoarele: UF4 si UF5 BLACK.

5. Filtru pentru alcalinizarea apei

Filtrele alcaline au rolul de a modifica PH-ul bazic (mai mic de 7) in PH alcalin (mai mare de 7). Filtrele alcaline maresc PH-ul apei prin adaugarea de ioni de calciu, magneziu, sodiu si potasiu. PH-ul apei alcalinizate cu acest tip de filtre se va mari cu pana la 2 puncte. Apa alcalina are in compozitia sa mai mult oxigen si minerale alcaline fata de apa acida sau neutra. Cateva dintre cele mai importante beneficii ale apei alcaline: detoxifiaza, hidrateaza, oxigeneaza si imbunatateste sistemul imunitar.
Un sistem de filtrare foarte elegant care contine si cartus de alcalinizare a apei este MF5 ALCALIN.

6. Membrana cu osmoza inversa (RO)

Acest proces impinge apa printr-o membrana semi-permeabila care blocheaza particulele mai mari decat moleculele de apa. Osmoza inversa poate elimina multi contaminanti care nu sunt eliminati de carbunele activ, inclusiv arsenic, fluor, crom hexavalent, nitrati si perclorat. Cu toate acestea, osmoza inversa nu elimina clor, trihalometani sau produsele chimice organice volatile (COV). Majoritatea sistemelor de osmoza inversa includ un cartus de carbon activ care poate elimina acesti alti contaminanti.

Desi sistemele cu osmoza inversa produc practic cea mai pura apa, dorim sa va prezentam si cateva dezavantaje ale acestora:

  • Desi apa este pura, acest lucru nu este benefic pentru organismul uman. Noi avem nevoie de mineralele din apa. Pentru a rezolva acest lucru, fiecare sistem de osmoza inversa trebuie sa contina obligatoriu si un cartus de remineralizare.
  • Prin osmoza inversa doar 30% din apa intrata in sistem se poate consuma. Restul de 70% se elibereaza in canalizare.
  • Iarasi, fata de ultrafiltrare, debitul de apa este unul foarte mic si lent. Pentru a putea creste presiunea aveti nevoie de o pompa electrica iar pentru a avea permanent apa la dispozitie trebuie sa folositi un bazin de depozitare.

Datorita acestor elemente ajutatoare (bazin, pompa, filtru de mineralizare, etc.) costul unui sistem cu osmoza inversa este mult mai mare si de asemenea si volumul ocupat in casa dvs. este mai mare.

Recomandarea noastra:

Intodeauna alege cel mai bun filtru care se potriveste nevoilor tale. Tine cont atat de pretul sistemului de filtrare cat si de cel al consumabilelor. Schimba la timp cartusele filtrante si vei avea o apa perfecta zi de zi direct la tine acasa. De asemenea vei observa ca ai facut si o economie importanta de bani (fata de apa la PET-uri) prin aceasta alegere inteligenta. Mai multe avantaje am prezentat in aceasta pagina.